Tőkés Kerámia Kft - Cserépkályha, kandalló

Kapcsolat

Cserépkályha, kandalló gyártás, kályhacsempe forgalmazás

Tőkés Kerámia Kft - Cserépkályha, kandalló

Tőkés Kerámia Kft.
5300 Karcag
Madarasi út 14.

Tőkés Kerámia Kft - Cserépkályha, kandalló +36 (59) 503-244
Tőkés Kerámia Kft - Cserépkályha, kandalló +36 (30) 239-55-66
Tőkés Kerámia Kft - Cserépkályha, kandalló +36 (59) 503-244

Bemutatótermünk

Karcag
5300, Madarasi út 14.
Tel: 06 (30) 239-55-66
tkeramia@tokeskeramia.hu
Nyitvatartás:
Hétfő - Péntek: 08:00 - 17:00
Szombat: 09:00 - 12:00

Telefonos egyeztetés alapján bármikor fogadjuk a Tisztelt Érdeklődőket!

Tőkés Kerámia Kft - Cserépkályha, kandalló

Tőkés Kerámia Kft - Cserépkályha, kandalló

Tőkés Kerámia Kft - Cserépkályha, kandalló

Ajánlott böngésző

Tőkés Kerámia Kft. - Cserépkályha, kandalló gyártás, forgalmazás
Weboldalunk Firefox böngészőre van optimalizálva. Előfordulhat, hogy Internet Explorer-t használva néhány információ nem, vagy hiányosan jelenik meg.

Kandalló vagy cserépkályha?

Kedves Látogató!

Bizonyára Önben is felmerült már a klasszikus kérdés. Cserépkályha vagy kandalló? Mi a különbség?

Rövid leírásunkban megpróbáljuk elmagyarázni és szemléltetni a két típus között különbséget. Ezzel is szeretnénk segíteni döntését.

Amennyiben érdeklődött már a téma iránt, bizonyára találkozott eltérő véleményekkel. Vannak akik a cserépkályhát istenítik, mások a kandalló mellett teszik le a voksukat. Azt kell mondani, hogy mindkét félnek lehet igaza. Alapvetően a választás attól függ, hogy mire is szeretnénk használni. Kívülről nézve talán nem sok különbséget veszünk észre, de ha belülről szemléjük meg őket, akkor lényeges különbségeket, ennek következtében eltérő fűtési tulajdonságokat találunk.

Kezdjük a kandallóval....
A kandallók a mai rohanó világ igényeit igyekszenek kielégíteni több-kevesebb sikerrel. Sokan azért választják ezt, mert hamar szeretnének meleget. Ez látszólagosan meg is valósítható, de ennek ára van. A kialakításuknak köszönhetően "hősugárzóként" működnek. Ameddig ellátjuk őket fával, a szép látvány mellett meleget is kapunk a szép és drága kandallóbetétből. Mindeközben a meleg nagyobb része a kéményen keresztül akadálytalanul távozik. Sajnos ezen az sem segít, ha kályhacsempével rakatjuk körbe a kandallóbetétet. Hosszas tüzelés után is legjobb esetben is csak langyos lesz a kandallónk, mivel a csempe nem, vagy csak nagyon elenyészően képes átvenni a hőt. A csempe nincs közvetetlen érintkezésben a tűztérrel és a forró égéstermékkel sem, ezért tapasztaljuk ezt a jelenséget. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően sokkal több fát kell eltüzelnünk a kívánt meleg eléréséhez.
Tokés Kerámia Kft - Cserépkályha, kandalló
Kattintson a képre...
Tokés Kerámia Kft - Cserépkályha, kandalló
Kattintson a képre...
Lényegesen jobb a helyzet a cserépkályhák esetében. Ez elsősorban a kályha belsejében kialakított füstjáratoknak köszönhető. A forró égéstermék ezeken keresztül hagyja el a kályhát és mivel közvetlenül érintkezik a járatok falával, felmelegíti azokat. Ez a fal samotból készül, ami jó hőálló és hővezető tulajdonságú anyag. A samotlapokon keresztül a kályha csempék is átmelegednek, ezért rövid időn belül az egész kályha fűteni fog. Minél nagyobb tömegű a kályha, annál tovább fog fűteni, anélkül, hogy fát kellene raknunk rá. Ugyanis ha kályhánk kellően felmelegedett és a tűz is kialudt, le kell zárnunk a kályhát tehát nem kell (és nem is szabad) tovább tüzelni. Ennek ellenére még órákig meleg marad, akár egy éjszakán át is. Azzal viszont számolnunk kell, hogy a cserépkályha esetében több idő szükséged ahhoz, hogy felmelegedjen és fűtsön.

 

Hallani olyan véleményeket, hogy a cserépkályhákat 2-3 évente újra kell rakni ellentétben a kandallókal. Ez egy tévhit. Egy szakszerűen megépített kályhát szinte biztos, hogy kb. 10 évig nem kell újrarakni. Ha megfelelő a kéményünk, hozzáértően vannak megépítve a füstjáratok, akkor 3-4 évente mindössze a a kikormozást kell elvégeztetni, átrakni biztosan nem kell.
Természetesen a kályha használatától is függ az, hogy meddig tudjuk problémamentesen használni. A cserépkályhát nem szabad korlátlanul tüzelni! Ha nem vagyunk elég körültekintőek, akár szét is fűthetjük a kályhánkat ami rengeteg bosszúsággal járhat! Az óriási hő szétrepesztheti a kályhacsempéket és/vagy a fugákat.
Arra is nagyon figyelnünk kell, hogy ne zárjuk le a kályhát amig az ég! A lezárással elvesszük a levegőt a kályhától, megszűnik a huzat ezért a forró égéstermék "bennreked" a kályhában és akár szét is lökheti azt, de valószínűbb, hogy korommal fogja megteríteni a helyiséget.

 

Összességében nem lehet pálcát törni egyik típus felett sem. Aki csak lakásdíszt szeretne, esetleg néha begyújtana, az nyugodtan válassza a kandallót. Viszont aki tartósan fűteni szeretne, annak mindenképpen a cserépkályhát ajánljuk. A fenti illusztrációk egy-egy tipikus alkalmazási formát mutatnak be, a kályhák felépítése sokféle lehet. Reméljük, hogy leírásunk segített a döntésben.


Amennyiben további kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal!

Minden jog fenntartva! Tőkés Kerámia Kft. 2014